понеділок, 4 травня 2020 р.

ДИТИНА ПОГАНО ПОВОДИТЬСЯ. ЩО РОБИТИ?


ДИТИНА ПОГАНО ПОВОДИТЬСЯ. ЩО РОБИТИ?

Будь-яка дитина час від часу поводиться погано. Це може бути пов'язано з неправильною поведінкою батьків або обумовлено внутрішніми переживаннями малюка.

1. Першопричина поганої поведінки криється в нестачі уваги з боку батьків. І проявляється це в кожному віці по-своєму. Коли малюк ще маленький, він привертає вашу увагу посмішкою і лепетом або плачем і криком. У міру дорослішання діти стають дуже винахідливими, щоб привернути увагу до своєї персони вони використовують непослух, крики і погрози.
Дуже часто ми відмахуємся від своїх дітей через постійну нестачу часу, в результаті дитина стає некерованою. Єдиний спосіб, який дитина знаходить для того щоб звернути на себе увагу дорослих - погану поведінку. Вирішення цієї проблеми полягає в перегляді своїх пріоритетів і списку справ щоб знайти час для самої дорогої і близької людини - своєї дитини.


2. Другою причиною поганої поведінки можуть стати постійні заборони. Якщо у вашій родині заборон більше, ніж дозволів, тоді ваша дитина виросте безініціативною, пасивною або некерованою і впертою. Маленький малюк пізнає навколишній світ, він ще поки не розрізняє хороше і погане. Тому щоб не кричати на дитину коли він рве, мне, кидає, гризе милі вашому серцю речі, ви просто приберіть їх в недоступне для малюка місце, і залиште йому тільки його іграшки.
Ніколи не розмовляйте з дітьми з роздратуванням або грубо, тільки спокійним і добрим голосом. Розповідайте маляті про все, з чим йому доводиться стикатися, і вчіть його хорошому. Завжди пояснюйте йому, що може трапитися, якщо він вчинить так, а не по-іншому.

 3. Третьою причиною поганої поведінки є вікові кризи. В 3 роки дитина може раптом почати ігнорувати будь-які прохання батьків. У цій ситуації краще залишити його в спокої або постаратися відвернути чадо від конфліктної ситуації. Дуже часто допомагають прохання навпаки, наприклад: «Ми зараз нікуди не підемо, так що, будь ласка, не одягайся».
Якщо ваша дитина проявляє впертість, тоді найпростіше правило в цьому випадку - не забороняти, а пояснювати. Пам'ятайте, що дитині завжди треба говорити правду, без будь-якої брехні або лицемірства! А якщо ваш малюк раптом починає проявляти протест проти звичного укладу життя, ви проявите фантазію і щось поміняйте в цьому укладі, звичайно не на шкоду собі і дитині. У 7 років слід інша криза, діти стають неспокійними, замкнутими, скритними, з ним дуже нелегко домовитися.
У цьому віці у них проявляється осмислення своїх вчинків, прагнення до самостійності. Постарайтеся більше підтримувати і хвалити малюка, засуджує не найбільш дитини, а той проступок, який він скоїв, будьте завжди доброзичливими, не втрачайте оптимізму. Завжди разом обговорюйте зроблені помилки і як їх можна виправити. Проявляйте інтерес до того, що ваше чадо відчуває, про що думає.

 4. Четвертою причиною поганої поведінки є агресивність. Жорстка, авторитарна, вимоглива мати (або батько) використовує в вихованні тілесні покарання, як підсумок отримає дуже сором'язливого або агресивного малюка.

5. П'ятою причиною є ревнощі. Це почуття часто виникає через нестачу уваги з боку значущої, коханої людини в тому випадку, коли їй здається, що батьки приділяють більше уваги комусь іншому. Ревнощі - це страх втратити рідну людину. Дитячі переживання на цьому грунті можуть сформувати у дитини низьку самооцінку і комплекси, які відіб'ються на її майбутньому житті. Ніколи не протиставляйте дітей один одному. Як у молодших, так і у старших дітей є однакове право на батьківську увагу і воно повинно бути рівним.

6. Шостою причиною поганої поведінки є ваша надмірна опіка над дитиною. Цим ви робите дитину нещасною, їй буде важко налагоджувати стосунки з однолітками, приймати самостійні рішення і боротися з труднощами.

7. Сьомою причиною є авторитарний стиль виховання в сім'ї. Такий підхід до виховання пов'язаний з жорстким поводженням і емоційним придушенням волі. Діти з таких сімей часто невпевнені в собі і мають низьку самооцінку, в повсякденному житті вони орієнтуються на думку старших за віком і у них важко проходить процес соціальної адаптації.

8. Восьмою причиною поганої поведінки є гіперактивність. Це сукупність симптомів, пов'язаних з надмірною психічною та моторною активністю. У будинку, де росте такий малюк, повинна бути спокійна обстановка, слід уникати наказових інтонацій в голосі, дотримуватися режиму дня, прищеплювати любов до книг, малювання, художньої творчості.

 9. Дев'ята причина - втома. Причинами надмірної перевтоми є тривалі перегляди передач по телевізору, комп'ютерні ігри, пасивний відпочинок, порушення режиму дня.

10. Десята причина поганої поведінки дітей пов'язана з сімейними конфліктами. Це найсильніше потрясіння для психіки дитини. Одні діти стають замкнутими, полохливими, інші починають висловлювати бурхливий протест по відношенню до всіх оточуючих. Чим більше хорошого ви будете бачити в дитині, чим частіше хвалити її за успіхи в чому - або, знаходити час робити що-небудь разом, давати можливість їй самою робити вибір або долати маленькі труднощі, тим рідше ваш малюк буде засмучувати вас поганою поведінкою.


Немає коментарів:

Дописати коментар