середу, 21 червня 2017 р.

ЧОМУ КОРИСНО ЧИТАТИ ДИТИНІ ПЕРЕД СНОМ?

ЧОМУ КОРИСНО ЧИТАТИ ДИТИНІ ПЕРЕД СНОМ?

Читання перед сном  для дитини – це не розкіш, а необхідність.
Читання для дитини – основа її розвитку.
Ось кілька аргументів на користь читання дитині перед сном. Подумайте, чи згодні ви з ними.
1.             Казка перед сном – чудовий спосіб демонстрації вашої любові до дитини.
Читаючи дитині на ніч, ви не тільки розважаєте її і розвиваєте, ви таким чином показуєте свою любов до малюка. Вам здається: ну що можуть дати 15 хвилин читання?
Не сумнівайтеся – дуже багато! Якщо ви будете читати дитині на ніч щодня, малюк точно буде знати, що його люблять, про нього піклуються. І ніякий мультик або диск не замінить рідного голосу і батьківського тепла. Психолог Неллі Дебела каже, що читання на ніч – це дуже потужна моральна підтримка для дитини.


Замінюючи читання фільмом або мультиком, пам’ятайте, що це вже готові продукти фантазії людини. А книга, казка дає можливість дитині створити власний світ, пофантазувати. І правильний розвиток дитини – це розвиток, перш за все, її уяви.

2.             Читаємо дитині казки на ніч – вчимо життя. За словами психолога Павла Басанського, казки допомагають дитині усвідомлювати свій життєвий досвід і переживання, створювати власний світ. Слухаючи казки, малюк отримує рідкісну можливість стати сильним, хитрим і спритним, добрим і великодушним, сміливим і мужнім. Тобто знайти своє місце в реальному світі. Навіть страшні й сумні казки та оповідання, на думку Басанського, потрібні. Адже і страх, і печаль – це нормальні людські почуття, яких не потрібно уникати. Але важливо вибирати перевірені часом твори. Найкраще – народні, відповідні ментальності дитини. Тобто якщо тато малюка ірландець, а ви українка – читайте малюкові і ірландські, і українські казки. Звичайно, не варто читати страшні казки на ніч. Особливо якщо ваша дитина дуже вразлива.

3.                     Читаємо дитині – розвиваємо її мову і пам’ять Словниковий запас дитини активно формується у віці від 10 місяців до 1,5 року. В 3 роки, якщо батьки займалися з малюком, його словниковий запас повинен складати від тисячі слів і більше. Тому так важливо в цей період читати дитині, і не тільки на ніч. До речі, починати читати вірші малюкові можна ще тоді, коли він знаходиться в утробі матусі. Кумулятивні казки, тобто казки, в яких є повтори, розвивають пам’ять дитини. Читаючи таку казку в другий і третій раз, можна запропонувати дитині самій повторити уривок.

4.             Також дуже корисно читати вірші. Під час читання віршів у дитини розвивається почуття ритму. 
А якщо ще і попросити продовжити рядок, то тренуватися буде і пам’ять. Прочитаний заколисуючим голосом вірш здатний, як колискова, приспати дитину.


Немає коментарів:

Дописати коментар